esmaspäev, 18. aprill 2016

18.04.2016 - esmaspäev tööpäev

Algamas on meie kolmas nädal Taanis praktikal. Me ei suuda seda ise ka päris uskuda, kuid kalendriga vaidlema pole mõtet ka hakata. Heli lippas hommikul dušši alla, mis on meie jaoks paras karastamine, sest vesi on soe, mitte tuline. Päike tervitas meid rõõmsalt, kuid tuul va tuisu sõber, oli ikka meid tervitamas.

HELI
Rutiin on ikka väga kiire tulema ka siis kui oled võõras keskkonnas. Alustasin taas päeva Julie toast ning leidsin ta voodist veel lebamas. Hommikutervitus ning ülevaade minu nädalavahetuse päevadest tuli anda voodi juures olles. Homme on Julie 93 a sünnipäev ning ta avaldas soovi teha täna korralik pesu, mis ikka- kliendi soov on püha ja homme pole tal mahti seda teha.  Tavapärane pesu, kreemitamine, roll-on, uus pesu ning riietumine. Täna sõi Julie putru koos teiste maja elanikega. Sain kõiki tervitada rõõmsatujuliselt ning kõikidelt sain muige või naeratuse vastu. 
Julie on endale tellinud ka lisakoristuse, sest ta ei ole koristamisega seal keskuses rahul aga eks meil igal ühel on oma soovid ja nägemused.
Bingo päevakeskuses
Täna sain ülesandeks minna kella 11.00 kes päevakeskusesse, sest seal toimub BINGO mäng. Pärast hommikusööki juba nägin, et Alice hakkab sättima end kuhugi.... Nii sai Julie ka riidesse aidatud, ennastki veidi sisse vaja pakkida, sest tuul oli täna tõesti külm ja ilm pilvine. Päevakeskuse laua taha sai koht otsitud ja rõõmsalt avastasin, et meie E majast on kohal: Alice, Sonja, Ole, Sigrid ja Julia. Üle poolte elanikest istusid laua taga, rõõmus üllatus. Seega algus on kell 11.00 ja mängitakse üks tund, nii mitu mängu jõutakse. Mängus osalemine maksab 20 kr ja Julie ostis mulle ka pileti. Tegemist on 3 erineva väljaga piletiga, mis on korralikult kiletatud ja said endale valida meelepärase välja. Päevakeskuse töötaja võtab kotist numbrid ning Julie tõlkis need mulle inglise keelde, et saaksin ka miskit aru. Numbri kohale, kui see kõlas, tuli sättida setooni laadne julla. Esmalt käis mäng horisontaalse rea peale, nii kaua võeti numbreid, kui keegi laua ääres osalejatest sai rea täis. Järgmisena käis mäng terve välja peale. Juliel õnnestus täis saada täismäng ning ta sai kingituse, mis oli pakitud ilusti ning mulle anti väike akvavic suveniirpudel. Mängiti nii kaua, kui tund sai täis, me jõudsime mängida 4 mängu. E majas said võidu Alice, Sonja, Ove ja Julia.  Päevakeskuses meisterdavad nad käsitööna esemeid ning Julia kinkis mulle Taani lipu, mis on siinses päevakeskuses valmistatud. Tunnike lännu ja taas kodu poole, sest ootamas juba lõuna.
Lõunasöök - täna oli lõunaks e. eelroaks lõhe pasteedi viil, leib, tomat ning sidurnilõigud. Põhiroaks meie mõistes oli riisipuding rohke kaneeli suhkru segu ning või silmaga. Meie eestlaste jaoks paistis see magustoiduna, kuid nendel on see PÕHIROAKS. 
Kõht täis, jutud vestud, kliendid tuppa aidatud, oli meil vaba hetk ja aeg enda jaoks. Aitasin Julie tuppa pikali ning köök oli juba koristatud. Ajasin Piaga juttu, tema alustas hooldustöötaja õpinguid ning on siin praktikal 4 kuud järjest. Igas nädalas on tal ette nähtud 4 tundi ka õppetööks ja nelja nädala jooksul ka 3 nädalat puhkust.
Vahepeal käis Kirsteni telefonis signaal ning Julie vajas abi, kuna olin veel seal, siis tormasin tuppa, et mis lahti. Julie oli põliti maas ja ei jaksanud ennast enam püsti aidata. Ta tahtis miskit otsida aga käed ja keha on nõrgad ning ei kuuletu talle hästi, seepärast ta oligi veid abitu. Aidatud proua istuma ning ette näidatud kapid, mida ta soovis näha aga vajalikku eset ta ei leidnud.
Täna päevakeskusest tagasi tulles nägin ka päevakeskuse taga õhus punast helikopterit lendamas aga mis ta seal tegi seda ma veel ei tea, eks katsume uurida. Pille tuli mulle juba majja ning meie päev sai tänaseks otsa.

PILLE
Hommikul pikutasin voodis tavalisest kauem. Hea uni oli 8le pika aja.
Vabatahtlike muugikaru
T66le j6udes ootas Ole juba laua 22res, seega alustasin kohe tema aitamisest. Kuna kedagi ka n2ha ei olnud. T2itsin kausi pudruga ja teetassi kuuma veega. Endale valasin ka tassi kohvi ja 8hinesin Temaga. T2na oli t66l Margit ja Anette(tema ei oska s6nagi inglise keelt). Kuna ma olen nende m6lemaga ainult p6gusalt kohtunud, siis j2lgisime koos Olega olukorda, et kus v6ib minu abi vaja minna. Natuke j2lgitud selguski, et Margit peab minema k66ki 6lu tooma l6unas66gi k6rvale ja kohe otsustasin 8hineda temaga. 6lu oli 1,3% ja ette v6in 6elda, et maitses nagu kali.
Peale k66gis k6imist l2ksime Anettet aitama. Kuna tahtsin j2lgida kuidas Margit t66tab, siis j2in abistaja rolli. Kuid n2o ja hambapesu tegin ise, nagu ka Anette hommikusoogi votsin end peale.
Oligi aeg viia Sussi p2evakeskusesse ja selgus, et seal on t2na Bingo. Otsustasin, et ei hakka sellest osa v6tma ja olen majas kasulik. Kuid t2na oli seal suhteliselt rahulik. Oma tiiru tegi seal ka m88gik2ru. Selle aasta algusest k2ib iga esmasp2ev m66da hooldekodu majasid m66gik2ru. Selle idee algatajateks olid vabatahtlikud ja ka nemad tegelevad teenuse pakkumisega. Kes ei k2i enam ise poes on see suurep2raseks v6imaluseks t2iendada enda tagavarasid. Saab osta suitsi, alkoholi, ihukreeme, kassitoitu jne. Loodan v2ga, et nendel kahel toredal proual jagub j6udu ja tahtmist m66gik2ruga tegeleda veel aastaid.


Oleme tööl käimiseks ostnud kuu kaardi rongiga sõitmiseks ning mitmel korral oleme omavahel naljatanud, et miks me ostame kuu kaardi, kui pole kellelegi näidata. Täna Vig peatusest rongi peale minnes ning istudes mugavalt toolile nägime, et ahaaa täna siis saame ette näidata oma kuukaardid ning nii oligi naisterahvas me juures ja ootas viisakalt, kuni ma veel otsisin enda kuu kaarti. See episood ka tehtud. Poest võtsin Juliele lilled (ta armastab sinist värvi) ja tulime kodu poole, sest meil õnnestus täna saada laenu peale kasutatud läpakas, mille meile hankis Dorte Dahn oma koolist, kus ta töötab. Meile saabuski sama kooli arvutiõpetaja Ricki, kes tõi arvuti ning vaatas üle, et kas asi toimib ning JEHUUUUU; me saame taas lisada pilte. Kuid sellel arvutil pole võimalik kasutada meile omaseid täpitahti, seega kui ei jõua kõike copy ja paste teha, või Heli ipadist parandada, siis vabandame juba ette,
Tänane õhtusöök valmistatud istusimegi vastakuti laua taga ja nokkisime blogi, Heli kirjutas blogi ning Pille lisab oma jutu ning lisab siia pilte. Heli pildistas fotoaparaadiga ja Pille telefoniga, seega on meil väga hea rolli jaotus.
Täna me täiendame ka eelmiste päevade blogi piltide ja ka veidi tekstidega, seega võite viimased neli päeva uuesti üle vaadata.
Homme saame asutuse poolt väljasõidu Taani pealinna Kopenhaagenissse koos mõnede klientidega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar