neljapäev, 7. aprill 2016

07.04.2016- neljapäev tööpäev

Tänane hommik algas vihmaselt ning tugeva tuulega, kuid nagu ikka, tööle vaja minna.
PILLE
Tänane päev oli üldiselt sarnane eilsega. Suurema osa päevast tegelesin Susiga. Ta saab inglise keelest natuke aru (üksikud sõnad) aga räägib väga väga vähe (I love You). Enamus jutt on taani keeles. Tuli palju võimelda, et ennast arusaadavaks teha. Viisin ta päevakeskussesse pärlitest kujukesi tegema ja hiljem tõin tagasi. Peale lõunat jäi minu ülessandeks ta voodisse pikutama meelitada. Võin juba ette öelda, et see ei õnnestunud. Ta rääkis kogu aeg, et Mona Liisa tuleb kell kolm ja ta tahab temaga kohvi juua. Mie oli aga varem rääkinud, et ta näeb luulusid, siis ma eeldasin, et ka seekord on asi nii. Peale poole tunnist veenimist ma loobusin, kuna kell oli juba pool kolm. Viisin Susi tagasi ühise söögilaua taha. Kuid siis ma pöörasin pilgu tahvli poole, kus avastasin, et kella kolmest tuleb tööle Mona. See on see kui ei saa keelest aru.

Tegelesin ka täna Anette abistamisega. Aitasin hommikusöögi ja lõunasöögi juures. Tema toitmine on väga aeganõudev. Kuskil pool tundi kestab iga söögikord.  Väikeste lonksudega saab ta klaasi äärest juua. Suu avamine on tema jaoks väga raske. Täna oli vaja ka Anettet kaaluda. Seda tehakse iga kolme kuu tagant. Selle jaoks kasutatakse spetsiaalset kaalu, mis käid tõstemehanismi külge. Seda on ka pildil näha.

 

HELI
Tavapäraselt algas minu päev Julieti toas hommikuse pesuga. Täna selgus, et Julietil on täna pesemise päev, kuid meie oleme juba kõik kolm hommikut pesnud. Muidu on elanikel iga ühel oma kindel päev, millal nad käivad dušši all. Hommiku Julieti tuppa minnes, selgus, et see on lukus, ta oli soovinud öösel palunud ukse lukustamist. Uks avatud, leidsin Julieti veel voodist. Aeg oli ärgata ning hommikune pesu võis alata. Juuksed puhtaks pestud, kreemitatud, lõhnastatud. Riided vahetatud puhaste vastu liikusime taas hommikusöögi lauda. Tänasteks kaaslasteks tööl olid Kirsten ja Anette. Täna tõin ka Ove ratastooliga sööma. Jutustades laua ääres, tuli meile külaline - suur tumehall kass, kes sättis end Sonja rulaatori peale ning hindas pilguga meie lauda. Kuuldes mõnusat suminat, otsustas kass end rulaatorile magama sättida ning mõnules seal on a30 min. Hommikusöögi järgselt koristasi laua ning viisin Ove oma tuppa ja valistusime Julietiga minema päevakeskusest, kus oli täna avatud kauplus.
Riiete müük Päevakeskuses
Kaks korda aastas tuleb kauplus uute riietega www.damernesbutik.dk hooldekodusse, kus elanikud saavad soetada uusi riideid just kevad-suviseks perioodiks. Pood seab ennast sisse söökla ruumidesse paariks tunniks. Juliet võttis minu kaasa ning me suundusime poodi. Muidugi soovisime läbida väikest otse väravat, kuid see oli koodiga avatav ning mul see ei õnnestunud vajutasin küll koodi 1111 aga hiljem selgus, et oli vaja veel ühte nuppu vajutada (tehnik Jan selgitas). Riided olid uued ja rõõmsate värvidega, kuid jah ...  Sinna nad minu poolest jäid. Juliet ostis endale ühe pikkade varrukatega bulloveri ning meie majast Alice soetas ka mõned esemed. Juliet tundis end väsinuna ning suundusime taas maja poole ning aitasin ta diivanile veidi puhkama. Nüüd oli aeg voodipesu vahetuseks ning toa koristuseks. Anette oli juba enamiku ära teinud, minu ülesandeks sai voodipesu vahetus ja pesu viimine pesumasinasse. 
Heli maja nr 4 E osa ühisruum
Järgmisena pakkusin seltsi puzle kokkupanekul aga see oli liialt suur ettevõtmine, et valmis saada 1000 tk. Ove, Sonja ja Alice olid meile ka vaheldumisi abiks. Aeg tiksus omasoodu ja valistusime lõunasöögiks. Taas vaja katta laud, kõikidele elanikele. Alice oli eraldi kahvel ja lusikas ning tal on ka eraldi taldrikule hoidja, mis takistab toidu üle ääre minekut. Taas lõuna möödunud, elanikud aidatud puhkama, tuli meil taas laua ja ruumi koristuse aeg kätte. Jõudsime oma majas valmis, kui Kirsten soovitas mu minna majja F ja vaadata, kas nad vajavad abi. Majas F oli perenaiseks Sussie. Siinsed elanikud olid enamik ratastoolides. Pakkusin oma abi ning mina jäin söögituba koristama, sest elanikele olin ma väga uus ja võõras inimene. Köök koristatud läksin tuppa, kus Sussia askeldamas kliendiga, kes vajas abi. Tuli vahetada mähe ja ratastooli lamatiste vastase padja kott läks ka vahetusse. Siin kulus oma 15 min tema abistamiseks, järgmisena soovisin veel midagi kasulikku teha, kui kuulsin meesterahva hüüdu, selgus, et ta oli maha kukkunud ning ei saanud ise püsti. Kutsusin Sussie ning koos hakkasime teda maas üles tõstma "helikopteriga" . Tegemist on siilide peal jooksva tõstemehhanismiga, millega on väga mugav ja kerge elanikke aidata. Peeter ratastooli tõstetud, piilus juba ukse vahel järgmine, kes soovis abi. Taas ruttu järgmise kliendi juurde, kellel oli vaja abi isiklikul hügieenil. Abi antud ning aeg tiksunud, otsustasin riideid vahetama minna. Selleks korraks taas päev läbi ning taas uus kogemus olemas.

1 kommentaar:

  1. Nii vahva, et teil lubatakse nii palju ise teha ja et keegi ei tee probleemi, et te taani keelt ei räägi. Tõeliselt huvitav on lugeda teie vahetust kontaktist nende prouadega ja sellest, kui inimväärset elu nad seal elavad, kõik need ehted ja riided ja soovid, tõeliselt armast. Edu teile

    VastaKustuta