kolmapäev, 20. aprill 2016

20.04.2016 - kolmapäev tööpäev

Hommikune ärkamine oli meil üsna raske, peale kella helinat tahtsime veel natukeseks voodisse mõnuleda. Eks oli pikk päev ja rohkelt palju uusi emotsioone.

PILLE
Tööle jõudes juba Ole jalutas õues. Õnneks puus ei valutanud enam eriti ja oli ka öösel ilusti maganud. Ta käis oma igapaevasel hommikusel jalutuskäigul ajalehtede järgi. Peale hommikust tervitamist otsisin Gitte ülesse, et eilse päeva eest tänada ja ka pilte jagada. Tahavad kohalikku ajalehte väikse nupukese jaoks pilte saada. Koos vaatasime pildid ära ja suundusin Olele ja ka teistele pilte näitama. Ühendasin USB pulga telekaga ja slideshow võis alata. Ole vaatas neid vist vähemalt 3-4 korda. Oli näha et on rahul.
Kella 10 tuli Sussi viia päevakeskusesse võimlema. Heli oli juba ilusti meid ootamas. Mina täna sinna ei jäänud. Kuna Sussi läheb peale seda enda pärleid edasi tegama, siis ma pidin tema alles natuke enne 12 ära tooma.
Aitasin veel hommikul ka Anettet toita ja pesta. Ja veetsin aega Tovega, Pidin temale joomist meelde tuletama. Iga natukese aja tagant aga hõiskasin "Skål" (terviseks). Ning varsti oligi aeg tuua Sussi ära ja hakata lõunat ette valmistama. Sain jälle Anettet toita ja tunnen ka selle tegevuse juures juba ennast enesekindlalt ja oskan tema miimikast aru saada, kas ta tahab midagi ja kuidas ja kui palju toitu temale korraga manustada.
Peale lõunat aitasin jälle Anettet, kuna loodus oli kutsunud ja vajas abi enda puhtaks tegemisel. Sättisime ka tema voodi korda ja jätsime ta tuppa ilusat päiksepaistelist ilma läbi akna imetlema. Natukese aja pärast, kui läksin vaatama kas kõik on temaga ikka ok, oli ta juba uinunud. Johanna ka pööras minu tahelepanu sellel, et peale igat toimingut inimesega voodis, kui see on kõrgele tõstetud tuleb voodi uuesti ka langetada, See on selle pärast, et kui on vaja evakueerida kliendid, siis oleks see võimalikult kiire.
Klientideda tegeledes on hooldajatel kohustus kasutada abivahendeid. Ise enda tervise huvides ja ka töö säilimise nimel. Tõstemehanismi peab kasutama, kui on vaja inimest voodist ratastooli tõsta. Kui sa kasutad oma füüsilist jõudu ja keegi juhtub seda nägema, siis saad noomituse tööandja poolt. Korduvad rikkumised võivad viia isegi vallandamiseni. Tööandjale on lihtsalt väga kallis see, kui töötaja peaks ennast vigastama (näiteks tõstab selja ara).


HELI
Majja jõudes oli Henna üllatunud, meid nähes aga ütlesin, et tulingi Juliet aitama hommikuprotseduurides ja siis lähen päevakeskusesse. Julie oli oma ise taas lukku pannud ning palusin selle avada. Leidsin ta veel voodist ning vaikselt äratasin ta üles. Muidugi uuris ta meie eilset päeva ja mina seevastu mina uurisin tema sündmusi. Ta oli oma eilse sünnipäevaga väga rahul palju inimesi oli käinud teda õnnitlemas ning ta oli veel tänagi väsinud. Ega hommik lõputult kesta, seega tuli jalad alla ajada ning võtte ette hommikused protseduurid. 
Kohvilauas jõime koos kohvi: Julie, Sonja, Alice, Ove, Anne, Inge, Christa., puudus vaid Sigrid. Sain ülesande viia täna Christa võimlema. Suundusingi kella 10.00 aegu päevakeskusesse koos proua Christaga ning selgus, et täna pole miskit toimekat päevakeskuses teha ning meid oodatakse sinna hoopis homme. Seega siis tuli mul nautida võimlemistundi, mis tavaliselt on reedeti aga sel reedel on siin riiklik püha. E majast oli veel Sonja ka täna.  Võimlemine tehtud viisin Christa majja tagasi ja tulin Sonjale järgi, kui selgus, et ta jääb hoopis veel sinna. Agnette F majas ootas ka viimist koju, seega võtsin tema ratastooliga kaasa, nagunii ju üks tee ja viisin ta oma tuppa. Ta armastab väga palju rääkida aga kahjuks ei saa ma aru, mis ta räägib. Nii sai proua jäetud oma tuppa ning mina tagasi oma majja E. Hakkasin rahulikult lauda katma, kui nägin, et Crista tuleb ilma toeta puhkealasse vaikselt aga kindlalt ning istus diivanile. Julie tuli ka oma toast välja ning nii meid oli juba mitu. Ilm oli täna väga päiksepaisteline ja soovitasin Juliel tulla diivanile istuma ja jalad panna päikeselaiku soojenema, nii ta ka tegi. Muidugi oli ta mures, et tütar pole helistanud, kes reisilt Teneriifelt tagasi aga Henna aitas tal valida numbri ning nii sai Julie vähemasti vestelda tütrega. Christa armastab ennast kratsida ning kõik ta keha on arme täis. Diivanil istudes tahtis käsi pidevat minna kratsima, siis naersime koos, kui talle kergelt näpu pihta panin ning ta sai aru, et ei tohi kratsida. 
Kell juba lippas ning tuli katta lõunasöögi laud, meid oli täna söömas 10 inimest. Pärast söömist viisin Julie oma tuppa ning aitasin ta pikali ja kastsin ära kõik talle toodud lilled. Ühe lille oli ta toast puhketuba pannud, sest see lõhnas liiga tugevasti. Enne lõunat käis Juliel ka medõde, kes vaatas ta kõrvad üle, sest ta kurtis miskit ning temaga kaasa tuli ka 16 nädalane koer, kes kõiki tervitas ning ronis Juliele kõhu peale. Ove tuli ka pärast lõunat meie sekka ning korjas kokku ajalehed ning sättis ennast istuma hoopis diivanile. Ise sai ratastoolist diivanile aga ma ei kujuta ette kuidas ta sealt tagasi saab.
Olin täha kahekesi koos Hennaga ja sain ise vajalike toimetustega hakkama tundsin kindlustunnet oma tegemistes.

Uhine jalutuskai
Trier´i perekonna hauaplats
Enne rongi pele minemist saatsime Miele sonumi, et ootame teda varsti Faktum poe juures ja lahme selt uhisele jalutuskaigule. Oobimiskohas monusad riided selga ja paari tunnine matk vois jalle alata. Votsime uuesti suuna Vallekilde poole. Oma esimese jalutuskaigu siin tegime juba sinna, aga nagu oli selgunud, siis nagime ainult natuke sellest, mida vaadata on. Seal vaikses kohas oli kaks kirikut. Peale punase, mida me juba nainud olime asus ka valge kirik. Valge kiriku umber asuvas surnuaias tegimegi vaikese peatuse ja ilmetlesime seal imeilusat vaadet. Edasi suundusime labi kula ja seal asuvate vanade majade juba uhe haua poole. Teepeale jai ka veel taiskasvanute kool Vallekilde Højskole, mille kohta Mie utles, et iga normaalne taanlane teab seda. Hauaplats asus Vallekildest natukene eemal. Tegime vaikese jalutuskaigu poldude vahel enne kui kohale joutsime TRIER perekonna surnuaeda. Lasime seal natukene paiksel oma poski paitada ja suundusime tagsi kohta, kus peab homme juba arkama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar